3. Protein

3. Protein

Protein är mycket mer än bara muskler och finns i många livsmedel, inte bara i kött.

Protein används i första hand som byggnadsmaterial i vår kropp. Vi kan även, vid behov, använda protein som bränsle. Ett gram protein ger oss energi motsvarande 4 kcal.

Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror, som i sin tur är uppbyggda av kol, väte, syre och kväve. Totalt finns det 20 st olika.

9 av aminosyrorna måste komma till kroppen i färdigt skick och kallas därför livsnödvändiga (essentiella) De andra 11 tillverkas i kroppen under förutsättning att maten innehåller tillräcklig mängd kväve, dvs protein.

Bra källor för protein är kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, magra mjölkprodukter samt sojaprotein- och quornprodukter.  Även baljväxter, bröd, pasta, flingor, ris och majs innehåller en del protein.

Enligt Nordiska Näringsrekommendationer 2012 så bör 10-20% av vårt energiintag bestå av protein

Våra muskler innehjåller proteiner som kan dras samman eller sträckas ut beroende på vilka inpulser de får. De är därför viktiga när det gäller vår rörelseförmåga. En del protein återfinns i bindväv och det har betydelse för form och struktur. Det vanligaste proteinet där är kollagen som är både segt och hållfast.

Det protein som är mest känt är nog hemoglobin, det är det protein som ger blodet dess röda färg och transporterar syre från luften till lungorna och vidare ut till kroppens celler.

 

2016-01-03 14:09